Maša in medved risanka, ki je obnorela svet?

Zanimivo je, da risanka, ki je obnorela svet ne prihaja iz ameriških Disneyjevih studiov ampak iz Rusije.

Sloni na ljudski pravljici

3 (2)Animirana televizijska serija sloni na ruski ljudski pravljici, v kateri je mala deklica, ki jo kličejo ljubkovalno Masha preživela zanimivo srečanje z medvedom. V pravljici sta živela dedek in babica, ki sta imela vnukinjo z imenom Masha. Nekega dne so prijatelji povabili Mašo, da gre z njimi v gozd nabirat gobe in borovnice. Dedek in babica sta dovolila, da lahko gre samo, če bo ves čas v bližini ostalih in jih ne bo izpustila iz oči, da se ne zgubi. Maša pa seveda nasveta ni upoštevala in se je izgubila. Ker ni več mogla priklicati prijateljev je sama tavala v gozdu, dokler ni naletela na majhno kočo. Potrkala je, a ni bilo odgovora. Poskušala je odpreti vrata in ta so se res odprla, zato se je Maša usedla v kočo in čakala. Koča pa je bila last medveda, ki je bil takrat na sprehodu. Ko se ja ta vrnil je ni več spustil in je zahteval, da mu maša kuha, pospravlja kočo in podobno. Ker mali deklici Maši ni preostalo drugega ga je ubogala in skrbela zanj. Ko je bil medved izven koča je morala biti Maša v njej in ga čakati. Ves čas pa mala Maša prosila medveda naj jo spusti, če ne drugega vsaj na obisk k dedku in babici. Ker ji ni dovolil ga je prosila, če je vsaj toliko dober, da dedku in babici odnese vsaj pito, ki jo bo spekla. Medved je privolil in Maša je pito spravila v veliko košaro in se vanjo skrila tudi sama. Ko je košaro medved pustil pred vrati dedka in babice je nevede pustil tam tudi Mašo. Dedek in babica sta bila seveda presrečna, ko sta zagledala Mašo. Iz te pravljice se je rodila tako priljubljena animirana serija Maša in medved.

V risanki Maša in medved pa je deklica vse prej ko nebogljena

Serija Maša in medved pa prikazuje vragolije, katere Maša povzroča medvedu, ki je v risanki predstavljen malce drugače in sicer kot steber družine, ki skrbi za to, da je mala Maša sita, oprana in ima urejeno življenje. Maša je tako srečna, prijazna ter nagajiva in ves čas zaradi nagajivosti povzroča »sive lase« medvedu.

V seriji nastopajo tudi drugi liki iz gozda, ki se hudomušno vklapljajo v zgodbe iz življenje male Maše in medveda. Da pa je dogajanje še bolj »človeško« pa se oče medved ves čas spogleduje z lepo medvedko, za katero izkoristi vsako priložnost in trenutek, da bi pridobil njeno naklonjenost.

Risanka je po stilu ameriških risank opremljena tudi z zelo raznoliko orkestralno glasbo, ki sledi dogajanju v animacijah in dviguje ter spušča razpoloženje gledalcev, predvsem otrok.

Risanka Maša in medved je ne glede na like, ki nikakor ne spadajo skupaj narejena hudomušno ter veselo. Vsi liki so pozitivno naravnani in ne vsebuje prizorov, ki bi lahko zbujali dvom o primernosti risanke za otroke vseh starosti.

Risanka Maša in medved je izjemno priljubljenost doživela tudi na YouTubu, kjer ima samo risanka »Recept za katastrofo« skupno že več kot 850 milijonov ogledov. Skupaj pa imajo vse serije skoraj že 2 milijardi ogledov.

Maša in medved je bil premierno predstavljena 7. Januarja 2009 in je originalno v ruskem jeziku. V Združenih Državah Amerike pa je bila risanka prvič predvajana šele Avgusta 2015 na omrežju Netflix. Maša in medved je sinhronizirana že v več svetovno znanih jezikov, kot je Angleščina, Francoščina, Italijanščina…

Kaj risanko zares naredi uspešno?

V družbi pa je resnično prava uspešnica tista, ki poleg serije prinese otrokom tudi vse kar spada poleg. Mislimo na razne igrače Maša in medved, oblačila, torbe, peresnice in še in še…

V otroški spletni trgovini Bimbo sodelujemo z vodilnimi zahodnoevropskimi distributerji, kar nam omogoča raznovrstno ponudbo vseh pripadajočih dodatkov in otroške opreme Maša in medved, katere tudi posledično dobimo med prvimi v Sloveniji. Našo spletno trgovino najdete na naslovu www.bimbo.si. Vabljeni r raziskovanju naše spletne ponudbe.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *