Ali se SEO optimizacija splača?

Kaj je SEO optimizacija internet strani? Povedano povsem preprosto, gre za optimizacijo, ki nam s tem, da objavljamo vsebine s povezavami na drugih spletnih straneh, omogoča, da se naša spletna stran umešča višje med zadetki iskanj v spletnih brskalnikih. Pri njej se osredotočamo na tako imenovane ključne besede – besede, ki so tiste, skozi iskanje katerih naj bi uporabniki prišli na našo stran.


Optimizacija internet strani oziroma SEO je nekaj, za kar je treba poskrbeti pri vsaki spletni strani, ki ima konkurenco – in takšna je pravzaprav vsaka stran. Pa se to splača? Vsekakor. SEO optimizacija je dolgoročna, kar pomeni, da učinki tistega, kar smo postorili, nikoli ne izginejo, res pa je, da je potrebno na njej redno delati. Spletne strani, ki se zavedajo svoje konkurence, tako redno skrbijo za optimizacijo oziroma je zanjo poskrbljeno vsak mesec in z vsakim novim produktom ali skupino produktov. Kaj pa je vaša alternativa? Tisti, ki še ne vedo, kako pomembna je optimizacija, običajno veliko svojih sredstev vložijo v oglaševanje, ki pa deluje povsem drugače. Res je, da ima izjemno hiter učinek, a ko se pipica enkrat zapre in oglasi izginejo, se tudi promet na strani upočasni.

Optimizacija pa zagotavlja, da učinek traja še dolgo – kljub temu, da smo za optimizacijo ene ključne besede plačali pred tedni, meseci ali celo letom, nam ta še vedno prinaša rezultate in na našo spletno stran še vedno usmerja uporabnike.
Kako deluje seo optimizacija v praksi? Ko uporabniki spleta vtipkajo v iskalnik neko ključno besedo, jim ta prikaže rezultate. Običajno kliknejo na prvega ali drugega, morda pregledajo še rezultate do konca strani, potem pa je konec – in če ste vi šele na deseti strani, do vas sploh ne pridejo. Optimizacija pa vam pomaga, da se na tej lestvici dvignete, saj poskrbi, da vas ima brskalnik za eno od najbolj relevantnih strani glede na iskano ključno besedo. Če ste med prvimi zadetki, imate veliko večjo možnost, da bo uporabnik spleta priklikal prav na vašo stran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *