Inštrukcije matematike za osnovne šole

Včasih se pri matematiki zatakne že v osnovni šoli in potrebne so inštrukcije. Inštrukcije matematike za osnovne šole so prilagojene znanju osnovnošolcev. To pomeni, da skušajo otroku na čim bolj enostaven način razložiti matematiko in mu dati osnovo za naprej.

Matematika namreč predstavlja temeljni predmet tako v osnovni kot v srednji šoli, hkrati pa je pomembna tudi za razumevanje drugih predmetov, med katerimi je zagotovo na prvem mestu fizika, prav tako pa znanje matematike lahko pride prav tudi pri nekaterih drugih predmetih. Zato je prav, da takoj, ko se pri matematiki pojavijo težave, nekaj naredimo v zvezi s tem ter se odločimo za inštrukcije matematike za osnovne šole.

Morda kdo pri tem zamahne z roko, češ da otroci v osnovni šoli pa res ne potrebujejo inštrukcij, saj je snov še lahka in lahko razumljiva ter se jo lahko vsak nauči. To do neke mere drži. Vendar pa je pomembno tudi, da se učenec zna učiti. Matematika zahteva drugačen način učenja kot drugi predmeti – treba jo je razumeti. Če tega razumevanja ni, potem bodo slej ko prej nastopile težave.

V osnovni šoli so morda težave minimalne in se kažejo le v nekoliko slabših ocenah, vendar pa se te težave lahko kasneje stopnjujejo, ker učencu očitno niso popolnoma jasne niti osnove. Treba je torej ukrepati takoj in poskrbeti, da ne bo težav pri fiziki ali pri matematiki v srednji šoli. Tam lahko težave vodijo tudi v popravni izpit ali ponavljanje letnika, česar si sigurno ne želite.

Hkrati imajo inštrukcije matematike za osnovne šole še en pozitiven vidik – učenca naučijo, da so težave rešljive, da se tudi snovi, ki je na prvi pogled nerazumljiva, da naučiti in dobiti dobro oceno. To učencu poveča samozavest in ga nauči, da ne sme kloniti pred težavami, ampak jih je treba čim prej reševati. Inštrukcije so torej dobra naložba v otrokovo prihodnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *