Kaj morate vedeti o domeni?

Spletna domena ali url naslov je naslov spletnega mesta, preko katerega lahko dostopate do določene strani na svetovnem spletu. Tako kot mora imeti vsaka hiša svoj naslov, mora imeti namreč tudi vsaka spletna stran svojo domeno, da jo lahko uporabniki spleta s pomočjo spletnega brskalnika sploh najdejo. Vsaka domena je sestavljena iz imena domene in domenske končnice, ločena pa sta s piko, kot na primer imedomene.si.

Ime domene je lahko katerakoli beseda, besedna zveza ali kombinacija črk, možno pa je uporabiti tudi nekatera posebna znamenja, med katerimi sta med najpogostejšimi podčrtaj in pomišljaj, domenska končnica pa je največkrat sestavljena le iz nekaj črk, kot so na primer .si, .com, .info in podobno. Več o tem boste izvedeli, če pregledate tudi blog o domenah Preveri.si

Izbira domen je skoraj neskončna, seveda pa je veliko kombinacij imen in domenskih končnic že zasedenih. Če je neka domena zasedena, potem je ne morete kupiti, razen če se lastnik ne odloči za prodajo. Pred vsako izbiro domene je zato treba preveriti, ali je domena še prosta ali ne. To lahko storite s pomočjo posebnih iskalnikov, ki jih najdete pri ponudnikih spletnih storitev, med katerimi je tudi zakup domene.

Kakšno domeno boste izbrali za svojo spletno stran, je odvisno od veliko dejavnikov. Če izbirate domeno za poslovne namene, potem je dobro razmisliti o ciljni publiki načrtovane strani in o tem, kako si bo ta najhitreje zapomnila vašo domeno oziroma jo tudi najhitreje našla. Zato si je pred izbiro dobro pogledati ključne besede, povezane z vašo dejavnostjo, saj so to besede, s pomočjo katerih bo publika prišla do vaše spletne strani, enako pa velja tudi za spletne iskalnike.

Ko izberete vašo domeno in ugotovite, da je še prosta, jo morate samo še registrirati. Postopek je zelo enostaven, uredite ga kar preko spleta in vam bo vzel le nekaj sekund. Vnesti boste morali le svoje podatke in se odločiti, za koliko časa boste domeno registrirali. Preostane vam le še plačilo in domena bo vaša!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *