Marelična jedrca za dolgo življenje

Marelice so marsikomu izredno ljub sadež, žal pa niso tudi obstojen sadež, zato so nam na voljo zgolj krajši čas v letu. Vsi vemo, da dobro vplivajo na videz kože in zato se marelična jedrca uporabljajo tudi v kozmetiki. Če ste marelična jedrca že kdaj poskusili on sladkanju s sadežem, ste verjetno ugotovili, da so precej grenkega okusa – tako kot tudi jedrca sorodnih sadežev, na primer češnje, slive, breskve, nektarine in grenkega mandlja. Morda ste tudi slišali, da se jih ne sme uživati – to je eden od prehranskih mitov, ki ne držijo, res pa je, da jih lahko uživamo v omejenih količinah. In zakaj bi sploh posegali po njih? Zaradi zdravja!

Zakaj so marelična jedrca zdrava?

Jedrca marelic in sorodnih sadežev so bila vedno del prehrane ljudstev, ki so znana po svoji dolgi življenjski dobi. Seveda te ne gre pripisati zgolj njihovi prehrani, temveč tudi drugim dejavnikom, res pa je, da marelična jedrca vsebujejo vitamin B17, ki ga pogosto srečamo tudi pod imenoma laetril in amigdalin. V jedrcih marelic je tega vitamina kar od dve do tri odstotke.
Zakaj je vitamin B17 tako pomemben? V praksi se opaža daljša življenjska doba, teorije in raziskave delovanja B17 pa so pokazale razlog, zakaj prihaja do nje. B17 je vitamin, ki ga povezujemo z zdravljenjem raka. Na rakave celice namreč vpliva tako, da jih zastrupi in s tem uniči, medtem ko ostanejo zdrave celice neprizadete.

Marelična jedrca so sicer bogata s kalijem, fosforjem, železom, magnezijem in cinkom, torej telo oskrbujejo tudi z drugimi pomembnimi mikro hranili. So tudi izjemen vir beljakovin (rastlinski oziroma veganski proteini), ki jih na 100 gramov vsebujejo kar 25 gramov, poleg tega pa so v njih tudi vlaknine. Skrbijo torej tako za mišice kot za redno prebavo.

Lahko marelična jedrca uživa vsakdo?
Jedrca marelic se odsvetujejo ob slabokrvnosti, prav tako pa naj se jih izogibajo nosečnice, otroci in doječe matere. Predvsem je pomembno, da jih uživamo v skladu z navodili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *