Motivacija

Razmislite in odgovorite na to vprašanje iskreno: Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste se odločili, da boste nekaj naredili, pa na koncu niste, ker vam je zmanjkalo motivacije? Če ste bili iskreni, ste najverjetneje ugotovili, da se to dogaja vsak dan, kajne? Ja, motivacija je pomembna lastnost, ki bi jo bilo dobro natrenirati, v kolikor želite v življenju biti uspešni. Biti uspešen namreč pomeni, dosegati zastavljene cilje, to pa je težko, če nimate motivacije, kajti motivacija je po definiciji dušeni organizem, ki človeka s pomočjo različnih motivov vodi, da prilagajajo svoje vedenje temu, da dosežejo zastavljen cilj. Seveda je tukaj bistvenega pomena tudi pravilno zastavljanje ciljev, toda o tem kdaj drugič, današnja tema je namreč motivacija.
Motivacija so procesi, ki usmerjajo organizem k vedenju, ki je potrebno za dosego ciljev. Te procesi pa so lahko zavestni ali nezavedni. Najpogosteje je tako, da ko pride do nekega neravnovesja v našem življenju, to ljudje občutimo kot neprijetna čustva, s tem pa pride do potrebe, da bi ta neprijetna čustva uravnovesili, da bi dosegli stanje homeostaze. Stanje homeostaze je notranji proces, ki skrbi za to, da osnovno stanje organizma ostane nespremenjeno, ne glede na zunanje spremembe v okolju.
Ponavadi ni težko najti motivacije za nekaj, česar si močno želimo. Kadar nas spremljajo močna čustva želje ali potrebe, najdemo motivacijo za uresničitev cilja. Problem nastane, ko prehitro obupamo, nam torej zmanjka motivacije, da bi nadaljevali z neko dejavnostjo ali pa, ko nam motivacije zmanjka že na samem začetku in je nimamo dovolj niti da bi začeli s svojo potjo do cilja. Takrat nam je neka druga potreba očitno pomembnejša od potrebe ali želje po zadovoljitvi cilja, morda je to potreba po nenaprezanju in ugodju. Pomembno je, da se zavedate, da ni nujno, da je tako. Če imate pogosto probleme z motivacijo, vam predlagamo, da se odločite za choaching, ki vam bo pomagal, da najdete svoje notranje vire za doseganje ciljev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *