Obvezna in manj obvezna oprema kolesa

Kolo ni pravo kolo, če nima vseh obveznih sestavnih delov. Kolesarska pedala so zagotovo ključni del, brez katerega je kolesarjenje zelo težko. Čeprav obstajajo tudi kolesa brez pedal, pa so le-ta mišljena bolj za otroke kot nek »poganjalček«, ki otroka pripravi na kasnejšo vožnjo s pravim kolesom.

Imamo pa tudi ljudi, katerim je ključni oziroma obvezni del kolesa tudi košara za kolo. Le-ta nam bistveno olajša transport stvari, rastlin ali živali, ki jih želimo vzeti s seboj. Na prvi pogled se nam zdi košara za kolo bolj ženska stvar, vendar pa lahko danes opazite tudi marsikaterega moškega, ki ima na svojemu kolesu pritrjeno košaro. Je namreč res zelo priročna zadeva. Pomaga nam razbremeniti hrbet, saj nam ni več potrebno imeti vse prtljage pripasane nanj, poleg tega pa imamo lahko prtljago ves čas na očeh. Prtljago tako vložimo kar v košaro in jo po možnosti tudi pripnemo, da nam slučajno ne pade ven. Košaro za kolo lahko dobimo že skupaj s kolesom, bodisi kot njegov sestavni oziroma dodatni del, bodisi je le-ta že fiksno pritrjena na kolo. V kolikor pa je še nimate in si jo želite imeti, jo pa lahko seveda dokupite v vseh prodajalnah s kolesi in kolesarsko opremo.

Prav tako lahko v teh prodajalnah dobite tudi kolesarska pedala, če vam le-ta manjkajo ali pa si jih želite oziroma morate zamenjati. Izbira pedalov je kar pestra in se razlikuje tako glede barve, namena kot materiala iz katerega so pedali narejeni. Gotovo ste že kdaj opazili, da imajo vrhunski kolesarji čisto drugačna pedala, ko se odpravljajo na razne tour-e in druga tekmovanja kot pa jih imajo navadna kolesa. Namreč pedala so ključen del, ki lahko vplivajo na rezultat športnika. Kaj hitro se lahko zgodi, da nam noga spodrsne s pedala ali pa se nam kakšna vezalka ujame vmes in navije na pedal. Slednji in podobni primeri, ki se lahko zgodijo zaradi pedalov, nas pri kolesarjenju ne le ustavijo ali upočasnijo, temveč lahko zaradi tega tudi pademo in se zelo močno poškodujemo. Tako, da so pedala še kako pomemben člen vsakega kolesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *